Een ideaal ecosysteem


In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun bedrijf en hun rol bij 6G Future Network Services.

In april 2024 spraken wij met dr. Niels Kramer, managing director Europa en vice president marketing bij Altum RF. Zijn expertise combineert procesontwikkeling van RF-halfgeleiders met algemeen management, project- en productmanagement en strategische marketing.

Altum RF ontwerpt, ontwikkelt en verkoopt een breed scala aan hoogwaardige semiconductors/halfgeleiders (chips) voor hoog frequente toepassingen, zogenoemde RF-componenten. RF-componenten zijn elektronische componenten die zijn ontworpen om te werken bij radiofrequenties. Ze omvatten onder andere componenten zoals RF-versterkers,switches, phase shifters and attenuators. Deze componenten worden gebruikt in draadloze communicatiesystemen, radars, satellietcommunicatie, mobiele telefoons en vele andere toepassingen waarbij signalen worden verzonden en ontvangen via radiofrequenties.


Altum RF1

Fabless start-up in Nederland
Altum RF is in 2018 opgericht door toonaangevende experts in de RF/microgolfindustrie. Niels is één van de drie oprichters, die daarvoor reeds met elkaar samenwerkten voor een Amerikaans bedrijf. Altum RF is opgericht in Nederland en heeft vanaf het begin een ontwikkelkantoor in Sydney gehad.  Inmiddels zijn zij gegroeid van circa 7 tot meer dan 20 medewerkers. Het hoofdkantoor van Altum RF bevindt zich op de campus bij de TU/Eindhoven, met algemene management-, verkoop-, operationele en R&D-functies. In Sydney, Australië, is er een R&D-team met 8 medewerkers. En in Dallas, VS, is er een applicatie- en verkoopondersteuningskantoor.
Niels licht toe: “ Wij hebben heel bewust gekozen om toen een Europees bedrijf te worden, zowel juridisch als fiscaal. Daar waren meerdere redenen voor zoals het hebben van een groot marktgebied in Europa met minder (Amerikaanse) concurrenten, het gebruik kunnen maken van een grote talentpool en betere exportmogelijkheden. Ook hebben we een medewerker in de Filipijnen, waar veel van onze back-end productie plaats vindt, zodat we dat ter plekke beter georganiseerd kunnen krijgen.”

Trends: grotere bandbreedte en complexere netwerken
De huidige snelle groei van RF-en-millimetergolfcomponenten wordt aangedreven door markten en toepassingen van de volgende generatie telecommunicatie, satellite communictaie en radar systemen. Altum RF concentreert zich op de ontwikkeling van componenten die voldoen aan de eisen van meer vermogen, hogere frequentie, grotere bandbreedte en verdere integratie. Met behulp van bewezen technologieën zoals toonaangevende galliumarsenide (GaAs) of galliumnitride (GaN) zijn ze in staat optimale producten te leveren op het gebied van RF-prestaties, integratieniveau en kosten.
6G-netwerken zullen naar verwachting veel hogere frequenties gebruiken dan de huidige 5G-netwerken, waardoor geavanceerde RF-componenten nodig zijn om deze frequenties te kunnen verwerken. Niels vult aan: “Deze halfgeleider materialen hebben een hogere doorslag spanning en hogere eltronenmobiliteit dan silicium (Si), en hebben daardoor fundamenteel betere eigenschappen om hogere vermogens bij hogere frequenties te kunnen leveren. Hierbij sluiten wij goed aan bij trends zoals de toenemende vraag naar meer bandbreedte en het complexer worden van de telecommunicatienetwerken.”

Altum RF 2

Van 5G naar 6G
RF-componenten zijn uiterst belangrijk voor de ontwikkeling en implementatie van 6G-netwerken. Componenten zoals hoogfrequente versterkers, filters en antennes zullen essentieel zijn voor het overdragen en ontvangen van signalen in het 6G-ecosysteem. Daarnaast zullen nieuwe (satelliet) technologieën en innovaties op het gebied van RF-componenten nodig zijn om de hogere datasnelheden, lagere latentie en grotere netwerkcapaciteit van 6G te realiseren.

FNS als ideaal ecosysteem
Voor Altum RF is deelname aan FNS een grote meerwaarde om hun dromen en ambities te verwezenlijken. “Voor ons is FNS een ideaal ecosysteem. Wij hoeven onze roadmap niet aan te passen; dat wat wij willen doen, kunnen wij uitvoeren binnen FNS. De technische input van de systeem integratoren is essentieel om de 6G componenten die we willen ontwikkelen in de toekomst naadloos te laten aansluiten op hun systeemeisen. Uiteindelijk kunnen wij ook extra’s doen door een stukje funding, waar wij natuurlijk heel blij mee zijn.”
Altum RF werkt op het gebied van hoge frequenties graag samen met universiteiten, met name de TU/Eindhoven. Zowel voor hun creatieve ideeën, kennis als testmogelijkheden. Niels verwacht dat deze samenwerking - ook met de inzet van meer afstudeerders en met andere universiteiten - in FNS nog verder zal toenemen.

Bijdrage aan Programmalijn FNS
Altum RF neemt deel aan de Programmalijn 1, Werkpakket 1.1 Highly Efficient Transmitters , en Werkpakket_1.2 _JCAS. Hun bijdrage is het ontwikkelen van de hoog frequente halfgeleider componenten voor 6G. Op deze manier leveren zij een belangrijk puzzelstukje aan de complete 6G-puzzel. “Een uitdaging hierbij is de ‘lange termijn component’ voor ons als start- up, we kunnen niet al onze R&D investeren in iets waar we over 5 jaar zullen zijn. Het voordeel van een groot consortium is dan ook dat we dergelijke lange termijn vraagstukken samen met de universiteiten kunnen organiseren.”

Waarom deelname aan FNS
Niels ziet door deelname aan FNS goede mogelijkheden om te experimenteren, met meer lange termijn onderzoek en meer risicovolle concepten. “Dit is voor onze een uitgelezen kans om in een vroeg stadium de eisen en requirements voor 6G te leren, en zo op tijd de juiste halfgeleiders te kunnen ontwikkelen. In het FNS project zitten onze potentiele klanten en ook de eindklanten, wij kunnen zo dus goed anticiperen op welke chips wij moeten ontwikkelen voor 6G. Wij hebben - nu nog als klein bedrijf - grote dromen en groeiambities, deelname aan FNS gaat hier zeker aan bijdragen.”

Meer informatie: https://www.altumrf.com/