Astron
- Wat is de naam van uw instelling/bedrijf?
- Welke producten of diensten bieden jullie aan?
ASTRON is het Nederlands Instituut voor Radio-Astronomie en maakt deel uit van de NWO-institutenorganisatie. De producten en diensten die ASTRON aanbiedt, zijn gericht op radio-astronomisch onderzoek en technologische innovatie, waaronder:
- Radio-astronomische faciliteiten: ASTRON beheert wereldklasse radio-observatoria en biedt toegang tot geavanceerde technologieën voor wetenschappelijk onderzoek.
- Innovatieve technologieontwikkeling: ASTRON ontwikkelt nieuwe technologieën voor radio-astronomie en past deze toe in de praktijk.
- Fundamenteel astronomisch onderzoek: ASTRON voert onderzoek uit naar het universum via radio-astronomie en ondersteunt de wetenschappelijke gemeenschap.
- EU-gefundeerd onderzoek: ASTRON neemt deel aan en voert projecten uit die door de EU gefinancierd worden om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen voor de astronomische gemeenschap.
- Technologieoverdracht: ASTRON werkt samen met commerciële partners om technologische innovaties in de radio-astronomie sector beschikbaar te stellen voor andere industrieën.
Daarnaast ondersteunt ASTRON open-source softwareontwikkeling en stimuleert een cultuur van diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid.
Waar zijn jullie actief binnen het FNS-programma (programmalijnen, werkpakketten), en wat is jullie bijdrage?
PL1: Taak 1.1.3, Taak 1.1.4, Taak 1.1.5
Binnen FNS bouwen we aan een ontvanger die de inkomende radiosignalen kan digitaliseren, in staat is om verschillende antennas met elkaar te syncroniseren. Met een behuizing en koeling erbij is deze ontvanger weerbestendig en kan buiten, rechtstreeks bij een antenna geplaatst worden.
Waarom nemen jullie deel aan het FNS-programma?
Er is veel overlap tussen de technologische uitdagingen van 6G en die van moderne radiotelescopen. De synchronisatie van een groot aantal ontvangers is een van de voorbeelden, het op een efficiente manier koelen van computers en datacenters is een andere.
Het FNS programma is voor ons een mooie kans om technologie te ontwikkelen die zowel voor onze radiotelescopen als voor 6G gebruikt kan worden.