Partner Nieuwsbrief Juni 2024

Header Nieuwsbrief (3)

For the English version click here: English Newsletter

Beste FNS-partners,

Bij deze ontvangen jullie de nieuwste editie van de FNS Partner Nieuwsbrief, met de laatste ontwikkelingen binnen het 6G Future Network Services programma.

Deze keer inclusief een spotlight op Jordi Zandboer: PhD-er in het FNS-programma en de aankondiging van een nieuwe datum voor het FNS-partnerevent.

Jullie input en feedback is altijd welkom.

Hartelijke groet,

Peter Rake,

namens het FNS-Kernteam

FNS-Manual

Rules of Engagement

We hebben een FNS-manual samengesteld met hoofdstukken over financiën, verslaglegging en communicatie. Dit document is bedoeld als een actueel en compact naslagwerk voor elk lid van het consortium dat op zoek is naar meer informatie over een specifiek onderwerp. Het bevat ook relevante links naar documenten op de algemene FNS SharePoint.

Je vindt het manual op de SharePoint achter deze link.  We vragen je om te testen of je al SharePoint toegang hebt. Zo niet, stuur dan een mail aan fns6g@tno.nl om dit aan te vragen. We hebben de manual overigens ook bij deze nieuwsbrief gevoegd, voor iedereen die nog geen SharePoint toegang heeft.

Succesvolle deelname van FNS aan Europese 6G-events

De afgelopen maand heeft FNS deelgenomen aan twee belangrijke Europese 6G-events, waar we onze expertise en requirements hebben kunnen delen met 6G- samenwerkingsverbanden vanuit de hele wereld.

Workshop 3GPP

Tijdens de recente 3GPP 'Services & Architecture' workshop in Rotterdam deelden deelnemers uit verschillende continenten hun visie op 6G use cases en requirements. FNS 6G droeg haar expertise bij aan het Europese Smart Network & Services initiatief.

Hieronder een paar voorbeelden:

  • Wireless 6G Factory Werkpakket: Dit team heeft de vereisten voor de 'Realtime Digital Twin' aanzienlijk aangescherpt, met de nadruk op de latency die nodig is voor het digitaliseren van “highspeed motion”.
  • Exergaming Werkpakket: Het Exergaming-team voegde verschillende requirements toe voor “immersive reality” met betrekking tot ‘bodytracking’, waaronder een aanzienlijke behoefte aan bandbreedte.

Interessant is dat de bijdragen uit Azië (China, Japan, Korea) technologisch veeleisender bleken dan die uit Europa. Aan de andere kant viel de Amerikaanse inbreng op door het gebrek aan KPI's en de lagere prioriteit voor het standaardiseren van satellietintegratie. De Indiase bijdragen legden daarentegen de nadruk op satellietintegratie (in combinatie met spraak-, data- en IoT-diensten) om de digitale kloof te helpen overbruggen.

Hier vind je de use case presentaties van de 3GPP workshop in Rotterdam.

Jos

EUCNC

De Europese Conferentie over Netwerken en Communicatie (EUCNC) is het belangrijkste evenement voor 6G research & innovatie in Europa. Dit jaar hebben TNO en FNS belangrijke bijdragen geleverd met talrijke papers en sessies.

Hoogtepunten:

  • Uitgebreide reviews: EUCNC dient als een platform voor het beoordelen van een breed scala aan onderzoek uit de hele Europese Unie. Hier worden de nieuwste ontwikkelingen en bevindingen op het gebied van netwerktechnologie gedeeld en onder de loep genomen.
  • Internationale discussies: De conferentie biedt ook een podium voor internationale debatten over belangrijke onderwerpen. Eén zo'n discussie binnen 3GPP gaat over duurzaamheid, waarbij verschillende continenten verschillende visies hebben op de beste aanpak.
  • De toekomst van 6G: Met het beperkte succes van 5G-diensten blijft de positionering van 6G een heet hangijzer. Moet het een evolutionaire stap voorwaarts zijn of een meer disruptieve sprong ten opzichte van 5G?

De komende jaren zullen de inspanningen gericht zijn op het bereiken van een consensus over deze onderwerpen.

Spotlight op Jordi Zandboer: PhD-er in het FNS-programma

Nu we goed op koers liggen voor de werving van de PhD’s binnen het FNS-programma, met ruim 20 PhD-onderzoekers, is het tijd voor een interview met één van hen.

We spraken met Jordi Zandboer, een PhD-onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in het FNS-programma. Jordi komt uit de regio Eindhoven en heeft zowel een B.Sc. als een M.Sc. in Electrical Engineering van de TU/e, waar hij cum laude is afgestudeerd. Als onderdeel van zijn master, werkte Jordi ruim 3 maanden bij Ericsson in Zweden.

Van radioastronomie tot het ontwerpen van hoogfrequente antennes

Hoewel Jordi's afstudeerproject zich richtte op radioastronomie in samenwerking met ASTRON, was hij na zijn studie op zoek naar een volgende stap, waarmee hij relatief snel impact zou kunnen maken. Dit leidde hem naar het FNS-programma. Binnen Werkpakket 1.2: “Joint Communication and Sensing”, houdt hij zich bezig met onderzoek naar geïntegreerd antenneontwerp op 300 GHz. Dit ambitieuze hoogfrequente project verlegt de grenzen van radiotechniek om op korte afstand draadloze communicatie met extreme bandbreedtes mogelijk te maken.

Zandboer_Jordi_EE_PROM

Prototypes werkelijkheid maken

Op dit moment is Jordi bezig met het afronden van zijn literatuuronderzoek en is hij zelfs al gestart met het schrijven van zijn eerste paper. Hij is ook begonnen met het werken aan de eerste prototypeontwerpen, waarbij hij gebruikmaakt van de faciliteiten van de TU/e om theoretische concepten om te zetten in tastbare prototypes. “Binnen de TU/e gaat het niet alleen om de literatuur; het gaat ook om het maken en testen,” zegt Jordi. Hij waardeert de omgeving waarin wordt samengewerkt en merkt op dat er al verschillende FNS PhD's zijn gestart binnen dezelfde onderzoeksgroep, waardoor het een levendige ruimte voor innovatie is.

De waarde van het FNS-programma

Jordi ziet het FNS-programma als een unieke combinatie van ervaring en kennis wat betreft de verschillende onderdelen van 6G-technologie. "Iedereen die in Nederland betrokken is bij het onderwerp 6G zit in het programma en je hoort dus ook hoe anderen tegen 6G aankijken. Het betekent namelijk heel verschillende dingen voor verschillende mensen. Uiteindelijk gaat het erom dat alles bij, en in elkaar past."

Samenwerking en netwerken

Jordi is actief betrokken bij de verschillende facetten van het programma. Hij was aanwezig op de recente partnerdag en heeft maandelijks overleg met NXP. Ook heeft hij contact met Sabic en onderzoekt hij samenwerkingsmogelijkheden met TNO/CITC.

"Binnen FNS, omdat je met zoveel partners in een project zit en kunt sparren met bedrijven, kom je sneller tot prototypes en krijg je nieuwe ideeën. Het leuke is om te verkennen hoe je kunt samenwerken met anderen in Nederland, die allemaal op hun eigen manier bezig zijn met 6G” voegt Jordi toe.

We zijn er trots op dat Jordi Zandboer deel uitmaakt van het FNS-programma en kijken uit naar zijn bijdrage aan de toekomst van 6G-technologie.

Nieuwe datum voor FNS-partnerevent: Woensdag 20 november 2024

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van goede locaties, hebben we een nieuwe datum geprikt voor het FNS-partnerevent. Het event zal nu plaatsvinden op woensdag 20 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht. We zijn nog druk bezig met de ontwikkeling van de agenda, maar verwachten dat we om 12:00 uur starten met een inlooplunch en dat om 13:00 uur het programma begint.

Sppowegmuseum

MWC Barcelona 2025 & CES 2025

Nederlands Paviljoen op MWC Barcelona 2025

Er zal weer een Nederlands Paviljoen zijn op Mobile World Congress 2025, en Future Network Services zal één van de deelnemers zijn. Als jouw organisatie van plan is om deel te nemen aan MWC2025 of geïnteresseerd is in deze mogelijkheid, dan denken we vanuit het FNS-programmabestuur graag mee over de invulling hiervan. Voor meer details en om je interesse kenbaar te maken, kun je contact opnemen met Paul Wijngaard (paul.wijngaard@tno.nl).

Nederlandse handelsmissie naar CES 2025

Er zal een Nederlandse handelsmissie zijn naar CES 2025. CES biedt een kans om te spreken met investeerders, mogelijke klanten en de internationale media. (zie ook: https://www.rvo.nl/evenementen/ces2025) We zouden graag willen weten of FNS-deelnemers overwegen om mee te gaan. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met Paul Wijngaard (paul.wijngaard@tno.nl).

Copyright 2024 FNS
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner van het Future Network Services consortium.
Aanmelden | Reageren | Afmelden