November 2023
Beste FNS-partners,
We kijken terug op een geslaagde kick-off op 12 oktober jl. Ruim 100 deelnemers zijn tijdens deze bijeenkomst nader geïnformeerd over de start van het FNS-programma. Van de bijeenkomst is een kort videoverslag gemaakt.
De komende maand staat in het teken van de voorbereiding van de werkzaamheden per 1 januari 2024. In deze nieuwsbrief geven we graag een update ten aanzien van meest relevante activiteiten en vragen we op een aantal onderwerpen jullie actie.
Subsidie aanvraag RVO
Op 16 oktober jl. hebben we formeel de eerste stap gezet in het proces en de subsidie aanvraag ingediend bij RVO. Op basis hiervan kunnen straks alle FNS-partners de NGF-subsidie ontvangen.
Consortium Agreement - samenwerkingsovereenkomst
De afgelopen maanden is met een aantal FNS-partners gewerkt aan het opstellen van de Consortium Agreement. Op 11 december (14 uur) en 18 december (10 uur) organiseren we online webinars over de FNS Consortium Agreement (deze zijn identiek dus keuze om bij één van deze webinars aan te sluiten). We geven daarin nadere informatie over de opzet en inhoud van de Consortium Agreement FNS, welke alle partners dienen te tekenen voordat subsidieverstrekking plaats kan vinden. De tekst van deze overeenkomst is op 29 november met alle contactpersonen gedeeld. Voor de webinars zijn Outlook uitnodigen uitgestuurd. We hebben uitnodigingen verstuurd aan de legal counsel van de organisatie indien bekend en anders aan de lead contactpersoon.
Heb je geen uitnodiging ontvangen en wil je toch deelnemen laat dat dan weten aan stevenberens@erac.nl.
Inrichting administratieve organisatie voor verantwoording subsidiemiddelen
Nu het FNS-programma bijna van start gaat, willen we met alle partners in meer detail de verplichtingen delen die komen kijken bij het ontvangen van de RVO NGF-subsidiebetalingen volgend jaar. Daartoe organiseren we op 12 december, 14.00 uur CET, een webinar projectcontrol voor alle partners om je door de benodigde principes en formats te loodsen. We geven instructie over de uniforme wijze van rapporteren in overeenstemming met alle eisen van het Nationaal Groeifonds.
Tijdens de 1,5 uur durende sessie nemen we de relevante formats door en leggen we uit hoe elke partner vanaf 1 januari 2024 zijn kosten kan declareren. De sessie en het handboek dat later wordt gedeeld, zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat alle partners een volledig en wederzijds inzicht krijgen in hun rapportageverplichtingen. We willen ervoor zorgen dat iedereen dezelfde reeks stappen en principes volgt. Als je dit doet vóór de formele start van het programma in 2024, kun je al je vragen stellen voordat je aan de slag gaat en kunt je eventuele problemen ruim van tevoren identificeren.
Op basis van onze correspondentie met elk van de organisaties tot nu toe hebben we uitnodigingen verzonden voor deze sessie. Heb je geen uitnodiging ontvangen en wilt je toch deelnemen laat dat dan weten via mail aan stevenberens@erac.nl.
Indiening definitieve subsidieaanvraag RVO op FNS-partnerniveau
Voor de formele subsidieaanvraag die wij voor het einde van het jaar bij RVO gaan indienen, moeten we van alle partners een ondertekend machtigingsformulier ontvangen. Daarnaast vragen we van mkb ondernemingen een mkb-verklaring, jaarrekening en toelichting over de financiering van de cofinanciering. Op 15 november hebben we hier een uitvraag voor gedaan per mail. Van veel partners hebben we de noodzakelijke benodigde informatie al ontvangen waarvoor dank. Mocht je deze vraag van ons nog niet beantwoord hebben, dan ontvangen we graag je reactie uiterlijk op 5 december. Deze informatie is noodzakelijk om de definitieve subsidieaanvraag te kunnen doen. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met stevenberens@erac.nl.
De definitieve programmabegroting waar alle partners in november input op hebben kunnen geven is ook onderdeel van deze subsidieaanvraag.
Start van programmalijn activiteiten
Afgelopen weken hebben de eerste kick-off meetings van de verschillende programmalijnen plaats gevonden.
Programmalijn 1 – Intelligente componenten
Binnen Programmalijn 1 wordt sinds oktober iedere twee weken een online meeting georganiseerd. In de eerste twee meetings heeft iedere partner zich voorgesteld met een korte presentatie en heeft iedere partner ook in meer detail aangegeven wat zijn bijdrages wordt in PL1. De presentaties zijn onderling ook gedeeld. Momenteel zijn we begonnen met het updaten van de werkpakketten (WP). De WP-leiders gaan voor ieder werkpakket met de betrokken partners de activiteiten verder uitwerken en actueel maken. Er is verder veel belangstelling vanuit PL1 om deel te nemen in het requirements team, onder leiding van Marcel Geurts van NXP. Er hebben zich inmiddels al 6 personen aangemeld.
Programmalijn 2 – Intelligente netwerken
Op 1 december zal een online kick-off meeting van programmalijn 2 plaats vinden georganiseerd door Fernando Kuipers (F.A.Kuipers@tudelft.nl). Alle betrokkenen zijn hiervoor uitgenodigd.
Programmalijn 3 – Leidende toepassingen
De eerste drie kick-offs georganiseerd door Philips, Drone Delivery Services en Comforest hebben afgelopen weken plaatsgevonden en waren een mooie start van deze werkpakketten. Bij de kick-offs was ook vertegenwoordiging vanuit PL1 aanwezig om bij te dragen aan 6G systeem requirements (‘de satéprikkers’). Voor de overige vier werkpakketten zullen de komende periode kick-offs worden voorbereid. Verder zijn we blij met de interne workshops binnen de organisaties van FNS-partners. Zo heeft Ericsson de afgelopen weken een intern webinar georganiseerd om de organisatie verder te informeren over de FNS Programmalijn activiteiten.
Afgelopen periode hebben we verder gemerkt dat er een toenemende interesse is vanuit verschillende Nederlandse organisaties om betrokken te worden bij de activiteiten van deze programmalijn. Het FNS samenwerkingsmodel is open en we zijn altijd geïnteresseerd om in gesprek te gaan met organisaties welke een aanvullende bijdrage willen leveren. Mocht je hierover voor deze programmalijn meer willen weten, neem dan contact op met Jos.beriere@tno.nl.
Programmalijn 4 – Versterken Ecosysteem
Het European Telecommunications Standardisation Institute ETSI heeft een nieuwe Industry Specification Group opgezet voor Integrated Sensing and Communication (ISAC). Deze groep zal de technische basis leggen voor de ontwikkeling en standaardisatie van ISAC-technologie in 6G. 87 deelnemers uit zowel de industriële als de academische sfeer namen actief deel aan de kick-off meeting, die op 17 november 2023 werd gehouden in het ETSI-gebouw in Sophia Antipolis, Frankrijk. Dr. Alain Mourad van Interdigital werd verkozen tot voorzitter van de groep.
Dr. Ayman Naguib van Apple, dr. Richard Stirling-Gallacher van Huawei en prof. Henk Wymeersch van Chalmers University werden tot vicevoorzitters gekozen. In het kader van het FNS-programma WP4.2 is TNO lid geworden van deze ETSI Industrie Specificatie Group. Wil je hier meer over weten neem dan contact op met Toon Norp.
Mogelijke deelname in consortia voor EU SNS calls
Parallel aan onze nationale FNS-programma activiteiten loopt er ook een groot Europees 6G-innovatieprogramma ‘Smart Network and Services’ (SNS). In januari 2024 worden er weer verschillende nieuwe calls opengesteld welke mogelijk voor individuele FNS-partners interessant kunnen zijn.
Projectconsortia moeten organisaties uit meerdere Europese landen bevatten. De scope van de SNS-calls is beschreven in de tekst van het R&I werkprogramma 2024 (https://smart-networks.europa.eu/sns-ri-wp-2024/). Op 11 december organiseert het SNS programma een briefing sessie waarin een toelichting zal worden gegeven op de opzet en inhoud van het programma (https://smart-networks.europa.eu/event/sns-ri-wp-2024-briefing-session/).
Wij zijn verder binnen het FNS-consortium aan het inventariseren welke organisaties overwegen mee te doen aan deze calls. Wil je hier meer over weten of je interesse aan ons kenbaar maken, neem dan contact op met Toon Norp (toon.norp@tno.nl).
Mobile World Congres – 26-29 februari 2024
MWC24 in Barcelona zien we als een uitgelezen kans om het FNS-programma zichtbaarheid te geven en contacten te leggen in internationaal verband. Daarom hebben we ervoor gekozen om fysiek en visueel aanwezig te zijn in het NL-paviljoen. Vanuit het FNS-kernteam zullen we ook persoonlijk aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers.
Naast de activiteiten in het NL-paviljoen zullen wij speciaal voor de FNS-partners een diner organiseren. Dit diner wordt georganiseerd en gehost door onze partner BTG. Zij zijn bezig met de organisatie hiervan en zullen later dit jaar hiervoor persoonlijke uitnodigingen versturen.
Save-the-date: dinsdag 27 februari 2024 om 20:00.
Bovendien organiseren we speciaal voor de FNS-partners een aantal bezoeken aan de stands van onze partners op het MWC. Dit onderdeel van het programma wordt door ECP georganiseerd en gecoördineerd. Standhouders die graag een delegatie van FNS-partners kunnen en willen ontvangen worden gevraagd dit kenbaar te maken aan Aldert de Jongste zodat ze meegenomen kunnen worden in de opzet van de agenda.
Mocht je in februari 2024 naar MWC Barcelona gaan, dan kun je overwegen om je aan te sluiten bij de Nederlandse delegatie. Eventueel kunnen MWC-tickets via Enterprise Summit worden gekocht. (anke@enterprisesummit.nl). De kosten voor deze tickets zijn hetzelfde als op de website van MWC, maar het voordeel is dat je op zondag en maandag ook zonder extra kosten kan deelnemen aan de Nederlandse netwerkevenementen inclusief eten en drinken. Daarnaast verzorgt Enterprise Summit ook rondleidingen op MWC. Kosten voor een rondleiding inclusief entreebewijs voor MWC bedragen 1350,- euro.
Lijst met contactpersonen
Bijgesloten vinden jullie de lijst met FNS-contactpersonen. Hierin hebben we ook aangegeven wie welke betrokkenheid heeft bij programmalijnen, het administratieve proces of de totstandkoming van de consortium agreement. Om elkaar makkelijker te vinden voor de communicatie rond het programma willen we de personen verantwoordelijk voor marketingcommunicatie toevoegen aan deze lijst. Heb je aanvullingen op deze lijst laat het dan weten aan Janco van der Linde.
We vertrouwen met deze nieuwsbrief alle betrokken FNS-partners weer voldoende geïnformeerd te hebben. Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn dan informeren we jullie hierover weer via mail.
Met vriendelijke groet,
Namens het FNS Kernteam,
Paul Wijngaard – FNS Alliantiemanager
Peter Rake – FNS Programmamanager
Pieter Nooren – FNS Programmastrateeg
Bart Smolders – Trekker PL 1
Fernando Kuipers – Trekker PL 2
Jos Beriere – Trekker PL 3
Lenneke de Voogd – Trekker PL 4