5G als tussenstation naar 6G
In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun organisatie en hun rol bij 6G Future Network Services. In de zomer spraken we met Jan van Boesschoten, sinds tweeënhalf jaar innovatie manager bij AMS-IX.
AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) ontstond op 1 februari 1994. Amsterdam is waar het allemaal begon, 30 jaar geleden. De organisatie maakt verbindingen mogelijk tussen de netwerken van streamingdiensten, internet-, en cloudproviders. In dertig jaar tijd is het internetverkeer explosief toegenomen. AMS-IX heeft zich goed aan weten te passen aan die enorme groei en speelt vandaag nog steeds een sleutelrol in de wereldwijde connectiviteit.
AMS-IX
AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is een neutrale en onafhankelijke vereniging die het beheer voert over een aantal interconnectieplatformen in de wereld. Het platform in Amsterdam is al bijna 30 jaar actief en met ruim 12 Terabit per seconde aan piekverkeer een van de oudste en grootste knooppunten voor internetverkeer ter wereld. Jan legt uit: “We hebben ruim 1.000 netwerken aan elkaar gekoppeld, we zijn in 14 datacenters rondom Amsterdam aanwezig en ook wereldwijd werken wij met lokale partners aan een goede digitale infrastructuur. We werken altijd met lokale partners omdat we zien wat een goede digitale infrastructuur kan betekenen voor een economie en de maatschappij.”
AMS-IX is een vereniging, not-for-profit. Jan geeft aan wat dit voor hem betekent: “Ik ben er erg trots op dat we elke dag werken aan het verbeteren van de internetconnectiviteit overal ter wereld. Vanuit onze missie om een betere samenleving te creëren via een beter internet, blijven we ons inzetten voor energie-efficiënte oplossingen om het internet veiliger te maken, gebruikers meer controle te geven over hun eigen data en nieuwe technologieën zoals AI op een verantwoorde manier in te zetten.”
Van 5G naar 6G, een echte acceleratie
De overstap van 5G naar 6G is een heel grote stap, geeft Jan aan. “Er komt een gigantische groei aan, 5G was eigenlijk een soort tussenstation. Hoewel 5G aanzienlijke verbeteringen heeft gebracht, wordt 6G verwacht nog meer mogelijkheden te bieden, vooral op het gebied van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR). 6G zal een fysieke en digitale continuüm creëren, waarbij een constante uitwisseling plaatsvindt tussen de digitale en fysieke wereld, op een veel intensere manier dan we nu kennen. Deze technologische vooruitgang zal niet alleen nieuwe toepassingen mogelijk maken maar ook de manier waarop we technologie gebruiken fundamenteel veranderen.”
Dichter bij de klant
Een van de grootste uitdagingen bij de implementatie van 6G is de infrastructuur. Jan benadrukt het belang van een robuuste glasvezelverbinding om de antennes die 6G zullen ondersteunen te verbinden. "6G is niet alleen een verhaal van antennes, maar ook van glasvezel. Het verkeer moet snel en efficiënt worden uitgewisseld, en dat vereist een geavanceerde onderliggende infrastructuur," legt Jan uit. AMS-IX werkt ook aan het concept van de 'edge', waarbij diensten dichter bij de eindgebruiker worden gebracht om latency te minimaliseren en de efficiëntie te maximaliseren. Dit betekent dat de diensten van AMS-IX, zoals peering, virtueler en gedecentraliseerder worden. "We onderzoeken hoe we onze diensten dichter bij de eindklant kunnen brengen, dit maakt het mogelijk om nog sneller en efficiënter data te verwerken," aldus Jan.
AMS-IX en FNS samen op zoek
AMS-IX speelt een cruciale rol in het faciliteren van peering tussen verschillende netwerken. Jan geeft aan wat de meerwaarde is van deelname aan het FNS programma: “Onze betrokkenheid bij FNS is gericht op het begrijpen en ontwikkelen van de onderliggende architectuur van netwerken, en het implementeren van AI-gestuurde netwerken die zichzelf kunnen optimaliseren. Dat is voor ons nog best een zoektocht, waarmee we samen met de partners in Programmalijn 2 aan de slag gaan. Jan geeft aan dat AMS-IX ook veel waarde kan toevoegen aan het consortium zoals kennis over alles wat er komt kijken bij het gebruik maken van data. Ook werken zij aan een tijddienst. “Tijd lijkt iets simpels maar is heel complex. Daar zijn wij ook mee bezig en gaan we inbrengen in FNS. Onze experts staan opgelijnd, FNS is - als katalysator - een mooie kans om onze business vanuit nieuwe perspectieven te benaderen. Door onze inbreng kan AMS-IX een belangrijke facilitator zijn in de evolutie en implementatie van 6G-netwerken. Waardoor een efficiënter, betrouwbaarder en veiliger internetecosysteem ontstaat dat voldoet aan de toekomstige eisen van connectiviteit.”
Mentaliteit, sociaal gedrag en technologie, de toekomst
Jan sluit af met zijn kijk op alle veranderingen in de wereld: “We leven in een spannende tijd, de relatie tussen mentaliteit, sociaal gedrag en technologie is complex en wederzijds beïnvloedend. We zijn nu echt met een mentaliteitsverandering bezig, uiteindelijk is technologie slechts een middel; de manier waarop we het inzetten en integreren in ons leven wordt geleid door onze mentaliteit en sociale dynamiek. We staan aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie en we zijn klaar om deze verandering te omarmen en vorm te geven.
Het is dan ook goed dat we binnen FNS met elkaar met de toekomst bezig zijn, dit lost niet alle problemen op, maar er komen vast en zeker mooie dingen uit.”