6G gaat ons lukken!
In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun organisatie en hun rol bij 6G Future Network Services.
In een recent gesprek met Ágnes Mika en David Prinsloo van ASTRON bespraken we de betrokkenheid van het instituut bij FNS en de opkomende ontwikkelingen in 6G-technologie. Als partners in deze initiatieven neemt ASTRON een leidende rol in bij de integratie van geavanceerde netwerktechnologieën met hun expertise in radioastronomie.
Missie en achtergrond van ASTRON
ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, opereert vanuit Dwingeloo, een locatie die synoniem is met astronomisch onderzoek. ASTRON is onderdeel van de institutenorganisatie van NWO en is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en exploiteren van innovatieve instrumenten en technieken voor astronomisch onderzoek. ASTRON heeft telescoopfaciliteiten in Westerbork, zoals de Westerbork Synthesis Radio Telescope (WSRT), en de LOw Frequency ARray (LOFAR) telescoop. LOFAR bestaat uit een kerngebied nabij Exloo met een uitgebreid netwerk van antennestations verspreid over Nederland en Europese partnerlanden.
David, die ondanks zijn Zuid-Afrikaanse achtergrond diep geworteld is in Nederland, begon met een uitleg over de missie van ASTRON: "Onze missie is om ontdekkingen in de radioastronomie te bevorderen. Dit doen wij door nieuwe en innovatieve technologieën te ontwikkelen, radioastronomische faciliteiten van wereldklasse te exploiteren en fundamenteel astronomisch onderzoek te verrichten.”
Astronomie en 6G
Het gesprek ging vanzelfsprekend over naar hoe de expertise van ASTRON samenvalt met FNS en de ontwikkeling van 6G-technologie. Wat ASTRON en 6G-ontwikkelingen uniek maakt, is de synergie die ontstaat ondanks de ogenschijnlijk uiteenlopende domeinen waarin ze opereren. Historisch gezien zouden de werelden van astronomie en netwerktechnologie als uiteenlopende of zelfs tegengestelde gebieden kunnen worden gezien. Toch blijkt dat deze velden elkaar uitstekend aanvullen. David gaf als voorbeeld dat ASTRON zich richt op het ontvangen van radiosignalen: “Wij creëren gevoelige ontvangers. We hebben meer dan 110.000 ontvangers in Europa en een grote uitdaging is om deze allemaal te synchroniseren. Deze synchronisatie is cruciaal voor het nauwkeurig detecteren en verwerken van radiosignalen, een technologie die ook relevant is voor 6G-communicatie.”
ASTRON en 6G: vriend of vijand
ASTRON speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde radiotechnologieën en er is een groeiende overlap tussen technologieën die worden gebruikt in astronomie en die in communicatienetwerken zoals 6G. David licht dit verder toe: “Overweeg bijvoorbeeld koeltechnologie. Computers verbruiken energie, genereren warmte en vereisen koeling. Luchtkoeling is de meest voorkomende methode, maar vloeistofkoeling kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Radioastronomie is extreem data-intensief en koeling van onze datacenters is vereist, zowel vanuit het oogpunt van duurzaamheid als kosten. De technologie is breed toepasbaar." David vult aan: “We streven er voortdurend naar om het gebruik van onze technologieën voor de maatschappij te maximaliseren en onze opwinding over onze ontdekkingen met het publiek te delen. Op het gebied van 6G zit veel overlap in de technologieontwikkeling. Maar eigenlijk zijn we ook aartsvijanden. Wij doen ons best om het elektromagnetisch spectrum optimaal te benutten om onze wetenschap mogelijk te maken, terwijl draadloze communicatie steeds meer van de beschikbare ruimte gebruikt.”
Concrete activiteiten in FNS
Een van Astrons activiteiten binnen FNS (in Programmalijn 1) is de ontwikkeling van een prototype dat de integratie van 6G-technologie in hun astronomische onderzoek mogelijk maakt. "Momenteel werken we aan een prototype dat 6G-netwerk(timing)technologie benut om de gegevensoverdracht tussen onze telescopen en datacenters te optimaliseren," vertelt Agnes. Dit prototype zal uitgebreid worden getest in de betrokken fieldlabs om de betrouwbaarheid en prestaties te waarborgen. "We plannen verschillende testfases waarin we het prototype in realistische scenario's zullen gebruiken om eventuele technische uitdagingen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken."
Agnes sprak ook over de samenwerking tussen ASTRON en Bosch binnen het programma, met name over de ontwikkeling van een geavanceerde chiptechnologie. Ze noemde specifiek de ontwikkeling van een geavanceerde chip die een cruciale rol zal spelen in het synchroniseren van de antennes. "Deze chip - met een elektronische module voor timing - zal ons helpen om data efficiënter en sneller te verwerken en deze chip willen we graag in ons prototype gaan gebruiken.”
Samenwerkingen voor ontwikkelingen
De daadwerkelijke ontwikkeling van systemen wordt doorgaans bereikt via nauwe samenwerking met partners in universiteiten en de industrie. David vult aan: “Onze samenwerking met universiteiten biedt ons toegang tot baanbrekend onderzoek en getalenteerde wetenschappers die bijdragen aan onze projecten. Wij hebben altijd onderzoeksvragen, zowel wetenschappelijk als meer technisch ingestoken. Het helpt ons keuzes te maken of we op het juiste spoor zitten. Met studenten werken is dan ook geweldig.”
Conclusie
De samenwerking van ASTRON met FNS en hun rol in de ontwikkeling van 6G-technologie illustreert de synergie tussen geavanceerde netwerkcapaciteiten en wetenschappelijk onderzoek. Hun bijdragen aan technologische innovatie en samenwerking met andere industriële en wetenschappelijke partners maken hen een waardevolle speler in het bredere veld van draadloze communicatie. “De technologische samenwerking binnen FNS vind ik het mooiste,” sluit David af. “Door FNS komen we in contact met partners die ook soortgelijke technologieën hebben. Wij willen echt meer impact hebben op de maatschappij. FNS maakt dit mogelijk. Ik ben hier zeer enthousiast over. 6G gaat ons lukken!”