6G: het netwerk als digitaal 6e zintuig


In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun bedrijf en hun rol bij 6G Future Network Services.

Eind mei spraken we met Robert Dijkerman, Head of Network Infrastructure Solutions Business Development  Enterprise Europe, en Jochum Sluitman, Partner bij Nokia Bell Labs Consulting.  Nokia ontwikkelt, levert en onderhoudt vaste en mobiele telecommunicatieproducten, oplossingen en biedt consulting services aan voor serviceproviders, ondernemingen en overheden. Het bedrijf is een leider in de 6G-visie en standaardisatie, neemt wereldwijd deel aan relevante 6G-ontwikkelingsprogramma’s en werkt samen met het gehele 6G-ecosysteem. Nokia en zijn onderzoeksafdeling Bell Labs werken samen met allerlei soorten bedrijven en instellingen om het potentieel van 6G te onderzoeken.

Nokia Bell Labs: onderzoek en consulting

Nokia Bell Labs, voorheen bekend als Bell Telephone Laboratories en later Bell Labs, is een gerenommeerd industrieel onderzoeks- en wetenschappelijk ontwikkelingsbedrijf dat inmiddels bijna 100 jaar bestaat. In Nokia Bell Labs worden diverse activiteiten en onderzoeksprojecten uitgevoerd die gericht zijn op het ontwikkelen van baanbrekende technologieën en oplossingen binnen de informatie- en communicatietechnologie.

Nokia Bell Labs Consulting is een afdeling binnen Nokia Bell Labs die zich richt op het verstrekken van strategisch advies en expertise aan bedrijven en overheidsinstellingen. Hun diensten zijn ontworpen om organisaties te helpen bij het navigeren door complexe technologische uitdagingen en het benutten van nieuwe mogelijkheden.

Jochum vertelt meer over Nokia's visie voor het 6G-tijdperk: “6G zal de menselijke, fysieke en digitale wereld samensmelten. Dit zal een netwerk opleveren dat ons van connectiviteit naar saamhorigheid, van informatie naar kennis en van effectiviteit naar doel brengt. 6G zal ons helpen de manier waarop we leven, werken en voor onze planeet zorgen opnieuw te definiëren.”

Nokia (1)

5G als springplank naar 6G

Nokia ontwerpt, levert en onderhoudt 5G-netwerken voor serviceproviders, bedrijven en overheden. De evolutie van deze 3GPP-standaard is 5G-Advanced en Nokia is bezig om deze standaard te ontwikkelen en implementeren. Nokia Bell Labs verwacht dat 6G tegen 2030 commercieel gelanceerd zal worden.

Bij 6G ziet Nokia drie uitdagingen die de aanjagers zijn voor de ontwikkeling en adoptie van deze nieuwe technologie. De eerste uitdaging is ‘groen door ontwerp’ (doelstellingen voor verminderd energieverbruik terwijl de capaciteit toeneemt). De tweede uitdaging is ‘veiligheid en privacy’ en de derde uitdaging is digitale inclusie (toegankelijk, betaalbaar en zorgen dat de techniek door gebruikers kan worden begrepen, geadopteerd en gebruikt). “Dit zijn voor ons de basisvereisten voor 6G, iets dat wij moeten gaan oplossen en dus meenemen in de ontwikkeling van 6G. De springplank voor 6G zal 5G zijn; 5G en 6G lopen door ons hele portfolio en zijn een leidraad voor al onze 92.000 collega’s”, vult Robert aan.

Partnerships en samenwerkingen

“Samenwerken zit in het DNA bij Nokia,” vertelt Robert. “Het definiëren van een nieuwe generatie draadloze connectiviteit is geen taak die één enkel bedrijf - of zelfs maar een handvol bedrijven - alleen kan klaren. We hebben een gemeenschap nodig van netwerkverkopers en serviceproviders, apparaat fabrikanten en applicatieontwikkelaars, verticale industrieën en zelfs overheden. Iedereen die belang heeft bij de toekomst van de technologie moet inspraak hebben en betrokken zijn bij de ontwikkeling van 6G.”

Jochum vult aan: “Wij hebben wereldwijd partnerships; samenwerken is onze hoogste prioriteit om 6G succesvol te maken.”

Om 6G vóór 2030 werkelijkheid te maken in de sector, leidt Nokia Hexa-X, het 6G-vlaggenschipinitiatief van de Europese Commissie voor onderzoek naar de volgende generatie draadloze netwerken. Nokia is ook een van de oprichters van de Next G Alliance, een initiatief om het Noord-Amerikaanse leiderschap op het gebied van mobiele technologie te bevorderen, en van RINGS, een door de NSF geleid initiatief in de VS dat academisch onderzoek zal versnellen samen met de industrie op gebieden met een potentieel aanzienlijke impact op de netwerk- en computersystemen van de volgende generatie (NextG).

website nieuwsitem (1)

6G-trends

6G zal niet alleen voortbouwen op bestaande technologieën; het zal radicaal transformeren wat een netwerk kan doen, volgens Nokia. Jochum licht de belangrijkste trends toe die het technologische ecosysteem vormgeven en een diepgaande impact hebben op bedrijven, overheden en consumenten:

  1. Naarmate de adoptie van 5G blijft toenemen, zal de noodzaak voor monetaire waardecreatie groter worden.
  2. Het ecosysteem van apparaten breidt zich uit. Deze trend verwijst naar de groeiende diversiteit en hoeveelheid van verbonden apparaten die met elkaar en met netwerken communiceren, zoals drones, sensoren, XR, etc.
  3. De adoptie van nieuwe en opkomende technologieën (zoals AI) neemt snel toe. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor diverse industrieën, markten en het dagelijkse leven.

Nokia en FNS

Robert en Jochum sluiten af: “Bij Nokia creëren we technologie die de wereld helpt samen te werken. We zijn een technologie-innovatieleider in netwerken en brengen mensen, machines en apparaten over de hele wereld samen om het potentieel van digitalisering in elke industrie te realiseren. FNS is een ander geweldig voorbeeld van de innovatie die de toekomstige netwerkimplementatie aandrijft. Dit is een Nederlands initiatief en stimuleert samenwerking tussen belangrijke spelers in de hightechindustrie in Nederland. Nokia moedigt het FNS-team aan om hun geweldige inspanningen voort te zetten om af te stemmen en te delen met andere Europese initiatieven zoals het Europese SNS en andere lokale initiatieven.”

Extra bronnen: