Innovatie en digitale autonomie


In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun organisatie en hun rol bij 6G Future Network Services. Deze keer spraken we met Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT.

De overgang van 5G naar 6G is niet alleen een technologische sprong, maar ook een strategische stap voor de digitale autonomie van Nederland. Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT, biedt in een recent interview inzicht in de rol van Topsector ICT bij de totstandkoming van het FNS-programma en benadrukt het belang van digitale autonomie voor de toekomst van Nederland.

Topsector ICT en FNS

Topsector ICT speelt een cruciale rol in het coördineren en stimuleren van innovatie binnen het FNS-programma. Naast het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van FNS stelt Topsector ICT  diverse subsidie-instrumenten beschikbaar om FNS, waar relevant, een impuls te geven, zoals via de MIT (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren)-subsidie voor netwerkactiviteiten, of het Strategische Beurzen Budget waar vanuit het Holland Paviljoen op het Mobile World Congress (MWC) wordt gesteund. MWC is het Europese platform waar ook de FNS-community naartoe gaat.

Frits Grotenhuis

Grotenhuis legt uit hoe Topsector ICT betrokken is geweest bij de initiatie en financiering van het FNS-programma tweeënhalf jaar geleden, samen met TNO: “We hebben als Topsector ICT meegefinancierd en meegeschreven aan een position paper genaamd Future Network Services. Dit document diende als basis voor verdere samenwerking en ontwikkeling binnen het FNS-programma. We hebben toen gezamenlijk de basis gelegd voor het FNS-programma. Dit leidde uiteindelijk tot een voorstel dat door de Nationaal Groeifonds Commissie werd gehonoreerd, wat een substantiële investering van de overheid en private partijen mogelijk maakte.”

Topsectoren: kennis en innovatie

Grotenhuis benadrukt de strategische samenwerking met andere partijen, zoals TNO, om dit programma te realiseren. "Vanuit Topsector ICT proberen we, waar nodig, nieuwe samenwerkingsverbanden of ecosystemen te helpen ontstaan en kijken of ze kunnen vliegen. Dit illustreert de faciliterende rol van Topsector ICT in het bevorderen van samenwerking en synergie tussen verschillende onderzoeksprogramma's en projecten.

Het FNS-programma is opgebouwd rond vier hoofdthema's. Deze thema's zijn nauw verbonden met de vijf missies van het Missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid: landbouw, water en voedsel, gezondheid en zorg, energie, circulariteit, en veiligheid. Hierdoor wordt niet alleen technologische innovatie gestimuleerd, maar ook de praktische toepassing ervan in diverse sectoren. Grotenhuis voegt toe: “Binnen de Kennis- en Innovatieagenda Digitalisering, die Topsector ICT coördineert, worden zeven digitale sleuteltechnologieën onderscheiden, waaronder ‘Digital Connectivity Technologies’. Het groeifonds voorstel FNS past perfect binnen deze scope en geeft invulling aan onderzoek en innovatie op dit gebied.“ Onderzoek en innovatie rond deze zeven digitale sleuteltechnologieën vormt het primaat van Topsector ICT. Deze technologieën omvatten onder meer de ontwikkeling van geavanceerde communicatienetwerken zoals 6G, die niet alleen hogere snelheden en betrouwbaarheid bieden, maar ook nieuwe toepassingen mogelijk maken op het gebied van bijvoorbeeld zorg of zelfrijdende auto’s. FNS is dan ook een ontwikkeling die eigenlijk alle andere topsectoren raakt.”

De kaarten opnieuw schudden

Een van de kernboodschappen van Grotenhuis is het belang van digitale autonomie voor Nederland. In een wereld waar technologie en connectiviteit steeds crucialer worden, is het essentieel dat Nederland zijn eigen digitale infrastructuur en technologieën kan ontwikkelen en beheren, binnen een Europese context. Grotenhuis stelt dat de ontwikkeling van 6G een sleutelrol speelt in het waarborgen van deze digitale autonomie: “Door te investeren in de ontwikkeling van eigen netwerktechnologieën, kan Nederland minder afhankelijk worden van buitenlandse technologieën en invloeden.”

Nederland heeft zijn eigen sterke spelers, zoals bijvoorbeeld NXP in radiocomponenten voor antennes, en in Europa zijn bijvoorbeeld Ericsson en Nokia sterke spelers in netwerken. In de ontwikkeling van 6G worden de kaarten opnieuw geschud. Om geopolitieke risico’s te verkleinen en te werken aan onze strategische autonomie, is het belangrijk dat Nederland en Europa hun sterktes handhaven en posities opbouwen in gebieden die eerder deels naar Chinese en Amerikaanse bedrijven zijn verschoven. Nederland maakt onderdeel uit van het Europese Smart Networks and Services (SNS)-consortium waar wordt samengewerkt op dit gebied.

Toekomst

Door strategische samenwerking, innovatie en overheidssteun werkt Topsector ICT aan een toekomst waarin Nederland een voorloper is en blijft in de ontwikkeling en implementatie van 6G. Grotenhuis stelt dat het noodzakelijk is te blijven investeren en de krachten én middelen te bundelen, zowel nationaal als in Europa. “We moeten blijven laten zien dat deze investeringen cruciaal zijn voor de toekomstbestendigheid van Nederland. Het is niet alleen een technologische noodzaak,” sluit Grotenhuis af.

Meer informatie:

Topsector ICT
KIA Digitalisering