Innovaties voor zowel bedrijven als de samenleving
In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun organisatie en hun rol bij 6G Future Network Services.
In een recent interview gaf Andries Stam van Almende B.V. (hierna: Almende) inzicht in de betrokkenheid van het bedrijf bij FNS en hun visie op de evolutie naar 6G-technologie. Andries is momenteel Chief Executive Officer bij Almende (R&D). Hij behaalde een doctoraat in de wijsbegeerte in de computerwetenschappen van 2005 - 2009 aan het LIACS (Universiteit Leiden).
Almende
Almende is een innovatief bedrijf dat werkt aan R&D-oplossingen die toepasbaar zijn in verschillende ICT-domeinen. Het bedrijf, opgericht in 2000 en gevestigd in Rotterdam, heeft een sterke achtergrond in onderzoek en ontwikkeling, met nauwe banden met academische instellingen zoals de TU Delft. Al ruim twintig jaar is het bedrijf betrokken bij meer dan tachtig onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die tot doel hebben de wereld slimmer te maken door middel van zelforganisatie. In synergie met de innovatieactiviteiten is Almende een kraamkamer voor nieuwe ideeën, startups en scale-ups en kent inmiddels tal van spin-off bedrijven. Deze bedrijven zijn zelfstandig maar vallen onder de paraplu van Almende Investments.
In de context van 6G-technologie is met name van belang dat Almende wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen combineert om IT-infrastructuren te ontwerpen die zichzelf kunnen beheren en optimaliseren. Andries vult aan: “Almende is een beetje een bijzonder bedrijf. We noemen onszelf wel eens een mini TNO: we proberen impact te bereiken door innovaties te realiseren voor zowel bedrijven als de samenleving. Ons onderzoek spitst zich echter toe op één onderwerp: complexe systemen en zelforganisatie.”
De weg naar FNS
De reis van Almende naar deelname aan FNS begon via een academische connectie. "We raakten betrokken via een professor van de TU Delft, Fernando Kuipers, met wie we eerder hadden samengewerkt. Deze connectie bracht ons ertoe om bij te dragen aan dit nieuwe initiatief,” legt Andries uit.
Hoewel Almende nog niet direct betrokken is bij de ontwikkeling van 6G-technologie, zien ze veel potentieel in de toepassing ervan. Andries licht toe: "We werken momenteel niet direct met 6G, maar we zijn zeer geïnteresseerd in het verkennen van de toepassing van zelforganisatieprincipes bij het beheren van dergelijke complexe infrastructuren.”
Almende’s deelname aan het FNS-initiatief vertegenwoordigt een belangrijke stap richting de vooruitgang van netwerktechnologieën en hun beheer. Door hun expertise in zelforganisatie te benutten, wil Almende bijdragen aan de ontwikkeling van veerkrachtige, efficiënte en toekomstbestendige netwerkinfrastructuren.
Insteek voor meer adaptiviteit en flexibiliteit
Almende richt zich op het vergroten van adaptiviteit en flexibiliteit binnen IT-infrastructuren door de toepassing van zelforganiserende principes. Het bedrijf streeft ernaar om systemen te ontwikkelen die zich dynamisch kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en zich autonoom kunnen herstellen van verstoringen. Deze benadering zorgt ervoor dat netwerken veerkrachtiger en beter bestand zijn tegen onverwachte gebeurtenissen. Door adaptieve technologieën te integreren, kan Almende bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige netwerken die naadloos kunnen inspelen op de groeiende en veranderende eisen van gebruikers en applicaties.
Samenwerking essentieel
Almende's betrokkenheid bij FNS (in Programmalijn 2) maakt deel uit van een bredere deelname aan Nederlandse en Europese onderzoeksprojecten. Andries merkt op: "We zijn betrokken bij veel grote onderzoeksprojecten in Nederland, Europa en daarbuiten. Hoewel dit onze eerste stap is in projecten die specifiek betrekking hebben op 6G, staan we te popelen om onze inspanningen op dit gebied uit te breiden als onze initiële pogingen succesvol blijken te zijn.”
Andries benadrukt het belang van samenwerking binnen het FNS-initiatief om synergie te creëren en de focus te verbreden van puur technologische vooruitgang naar bredere maatschappelijke impact. "Onze hoop is dat door samen te werken met diverse partners binnen FNS, we niet alleen technologische innovaties kunnen bevorderen, maar ook oplossingen kunnen ontwikkelen die direct bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Het is belangrijk dat we niet alleen kijken naar wat technologisch mogelijk is, maar ook naar hoe deze technologieën kunnen bijdragen aan een betere en rechtvaardigere wereld," voegt hij toe.
6G als drijvende kracht voor sociale verandering
Tijdens de bespreking van de toekomst van 6G benadrukt Andries de cruciale rol die 6G zal spelen: "Door IoT-apparaten naadloos te integreren met de cloud creëren we een nog meer verbonden netwerkinfrastructuur waarin alle vormen van netwerken, inclusief 6G en glasvezeltechnologie, kunnen worden benut voor snellere uitwisseling van grotere hoeveelheden data. Dat leidt mogelijk tot meer en snellere informatieverwerking. Wat dat betekent voor de samenleving, weten we nog niet. Het kent belangrijke uitdagingen: veiligheid, privacy, energieverbruik. Maar ongetwijfeld levert het ook tal van nieuwe mogelijkheden op die ons welzijn en de kwaliteit van leven wereldwijd zouden kunnen verbeteren. Met technologieën als 6G raken we nog meer verbonden met elkaar. Als we dat goed benutten, kunnen we effectiever samenwerken of ontstaan er misschien wel volledig nieuwe organisatievormen tussen mensen die ons in staat stellen om mondiale uitdagingen aan te gaan zoals bijvoorbeeld klimaatverandering. 6G is primair een technologische stap voorwaarts, maar wie weet kan het ook een aanleiding zijn voor positieve sociale verandering. Zo zouden we de wereld een stukje mooier kunnen maken,” sluit Andries af.
Meer over Almende B.V.