Kabinet investeert in ontwikkeling van 6G


Het Nederlandse kabinet heeft een voorwaardelijke investering van 203 miljoen euro toegezegd uit het Nationaal Groeifonds voor de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken: 6G. Future Network Services (FNS) ontvangt in de eerste fase 61 miljoen euro en 142 miljoen euro is gereserveerd voor fase 2.

Leidende rol voor Nederland in 6G

De investering is bedoeld om het Nederlandse ecosysteem voor geavanceerde netwerkdiensten te ontwikkelen en te versterken. Het FNS-consortium, bestaande uit tientallen bedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen, richt zich op de ontwikkeling van netwerkhardware, -software en toepassingen van 6G.

Dit project wordt gezien als een cruciale stap in de ontwikkeling van digitale soevereiniteit. Met de opkomst van 6G kan Nederland  daarnaast profiteren van de economische en maatschappelijke voordelen die deze technologie met zich meebrengt.

Investeringen in de lange termijn

De investering in het 6G-netwerk is een langetermijninitiatief. Hoewel de eerste financieringsfase van 61 miljoen euro al is toegezegd, zijn er nog verdere stappen nodig voordat het volledige bedrag van 203 miljoen euro wordt vrijgegeven. Deze stappen zullen afhangen van de voortgang en de resultaten van het project.

Het FNS-project is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Nederlandse digitale landschap. Met de focus op geavanceerde technologieën en de ontwikkeling van 6G, zet Nederland zichzelf op de kaart als een innovatieve kracht in de wereld van mobiele netwerkdiensten.