Een mijlpaal voor 6G in Rotterdam
Nederland heeft vorige week een mijlpaalevent voor 6G georganiseerd: de 3GPP Workshops in Rotterdam. Gedurende drie dagen hebben meer dan 500 vertegenwoordigers uit de hele wereld hun visies op 6G-requirements en -use cases gedeeld. Daarmee is de eerste basis gelegd voor de 6G-specificatie welke in de komende jaren wordt ontwikkeld.
Future Network Services is er trots op dat deze eerste 6G mijlpaal in Nederland heeft plaatsgevonden én dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren aan de Europese R&I visie (SNS) en de use cases (5GACIA Industrie, 5GAA Automotive, NGMN Operators). De FNS inbreng was gedurende deze drie dagen onder meer gericht op de high-tech industrie, verkeersveiligheid voor fietsers / voetgangers (Vulnerable Road Users) en de multi-edge cloud.
Dag 1: Opening, operators, verticals
Op de eerste dag van de 6G use case workshops waren de operators en verticals aan het woord. In het komende decennium zal mobiele technologie een enorm belangrijke rol spelen in de wereldwijde samenleving en in de verticale sessie was de boodschap dat er nog veel gedaan moet worden om de beloften van 5G waar te maken. Waar 5G verschillende toepassingen heeft voorgespiegeld, blijft de markt sterk achter hierbij. Het is belangrijk dat we erop kunnen vertrouwen dat dit voor 6G anders gaat zijn vanaf dag 1. Daarnaast was een sterk geluid dat mobiele technologie zo ontwikkeld moet worden, opdat de maatschappij erop kan vertrouwen voor zijn digitale toekomst. De eerste dag werd afgesloten met het Operator Dinner
Dag 2: Onderzoek allianties
Op de tweede dag van de 3GPP SA1 workshops presenteerden de onderzoeksinitiatieven B5GPC (Japan), 6GForum (Korea), IMT2030 Promotion Group (China), Bharat 6G Alliance (India), Next G Alliance (Noord-Amerika) en SNS (Europa) hun visie op de 6G use cases. Vergeleken met de presentaties van de operators en verticals op de eerste dag, zien de onderzoeksinitiatieven zeer veel technologische mogelijkheden. Daarnaast leggen ze een relatie hoe de technologie zou moeten helpen in adresseren van maatschappelijke uitdagingen die spelen in India (digital divide) of Japan (bevolkingskrimp). Er wordt door de onderzoekers niet alleen gekeken naar traditionele KPI’s zoals snelheid en latency, maar juist ook naar KVI’s (key value indicators) die de technologie zouden moeten toetsen op duurzaamheid. Voor consumenten was de rode draad om wijde toepassing van XR toepassingen voorzien op tal van momenten. In B2B2C toepassingen valt sensing vanuit het netwerk als nieuwe eigenschap op, welke in verkeersveiligheid breed toegepast kan worden. Tenslotte, om overal dekking te realiseren ook bij rampen, werd satelliet door alle initiatieven genoemd.
Dag 3: ITU, 3GPP, afsluiting
Op de derde dag werd de 3GPP Stage-1 Workshop afgesloten met presentaties van ITU (stelt de eisen vanuit VN wat kwalificeert als 6G) en 3GPP (over de tijdslijn van standaardisatie), gevolgd door een samenvatting van de workshop. De presentatie zijn overigens voor iedereen beschikbaar via de volgende link.
Toekomst
Uiteindelijk moet 5G moet nog echt volwassen worden in de komende jaren om de beloften in te vullen. 6G gaat pas in de periode daarna (vanaf 2030) nieuwe mogelijkheden creëren en schaal die niet in 5G meer passen. FNS is actief betrokken bij de ontwikkeling van de 6G standaard, want hele goede technologie of toepassingen kunnen pas succesvol worden wanneer ze een plek hebben in de standaard. De volgende grote milestone is een workshop over architectuur & interfaces waar de onderzoeksinitiatieven uit de hele wereld hun visie delen hoe invulling te geven aan alle use cases.