Optimaal comfort met minimaal energieverbruik
In de FNS-partnerinterviews, laten we wekelijks een partner aan het woord. Onze partners geven inzicht in de ontwikkelingen en innovaties binnen hun bedrijf en hun rol bij 6G Future Network Services.
Deze keer spraken we met Serge de Mul, oprichter en eigenaar van IT-bedrijf Ultraware uit Assen, van waaruit hij en zijn team IT-diensten verlenen aan allerlei opdrachtgevers uit heel Nederland. Naast softwareontwikkelaar is Serge bevlogen en ambitieus in het terugdringen van het energieverbruik, zowel privé als bij Ultraware en eigenlijk in de hele samenleving. Om op een hoger plan bij te dragen aan de energietransitie – ‘want er valt nog een wereld te winnen’ – besloot Serge een stap verder te gaan: met de spin-off Comforest zorgt hij met zijn holistische methodiek voor verduurzaming in de markt. We spraken Serge in mei 2024 over Comforest in relatie tot FNS.
Het groenste bedrijfspand van Assen
Serge brandt los over het energie-positieve bedrijfspand, dat hij in 2014 aankocht en waar hij meteen de verduurzaming heeft ingezet. Het pand van Ultraware en Comforest aan de Lauwers in Assen werd gebouwd in 1998. Dankzij de techniek van Comforest is het pand in 2022 voorzien van het groenste energielabel; A+++++. Het pand is volledig aardgasvrij. Iedere ruimte is voorzien van aanwezigheid sensoren en slimme schakelaars, waardoor het energieverbruik aanzienlijk is teruggelopen. De nog benodigde energie wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak. De opbrengst van de panelen is dusdanig hoog dat ook de warmtepomp met gemak kan worden aangestuurd, zodat het pand altijd comfortabel verwarmd is. En dan blijft er nog energie over. Dus geen energie-neutraal pand, maar zelfs een energie-positief pand. “Prachtig hoor, energielabel A met vijf plusjes, maar ik heb niet zoveel met energielabels,” lacht Serge, “dat is allemaal erg theoretisch. Wij kijken vooral naar de werkelijkheid, niet naar labels.”
Verduurzamingsreis
Serge vertelt meer over zijn aanpak met verduurzaming: “Mijn verduurzamingsreis begon al toen ik mijn eigen huis bouwde, en die reis zette ik voort in dit pand. In eerste instantie probeerde ik dit met een standaard gebouwbeheersysteem, maar ik kwam snel tot de conclusie dat dit duur en niet flexibel was. Vanuit die frustratie besloten wij het zelf te gaan doen. Slimmer en beter. Samen met de Hanzehogeschool zijn we toen een project gestart onder de vlag van ID3AS. ID3AS is een toegepast onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatief op het gebied van sensortechnologie en sensortoepassingen in het Duits-Nederlandse grensgebied. Uiteindelijk hebben we in dit pand 75% energie weten te besparen.”
Hierbij is gekeken naar het totaalplaatje: de bestaande mogelijkheden van het pand en de haalbare besparingen in energieverbruik, maar ook naar het comfort voor de medewerkers.
Het nieuw ontwikkelde systeem van Comforest is - na de pilot van het eigen bedrijfspand - inmiddels bij meerdere panden in gebruik, zoals de ambulancepost van het UMCG en de IT-Hub in Hoogeveen, in totaal nu zes panden. “Het zijn de ambitieuze bedrijven waar wij mee werken, en op dit moment bouw ik ook weer een nieuw duurzaam woonhuis voor mijn kinderen,” vult Serge trots aan.
Van gebouwbeheersysteem naar energiemanagementsysteem
Het werk van Serge en zijn nog jonge bedrijf Comforest is gericht op het leveren van een positieve impact op zowel het milieu als de samenleving. “Er zijn veel misstanden in kantoorgebouwen en er heerst nog angst bij installatiebedrijven en aannemers. Daar kunnen we nog heel veel verduurzamen met ons gebouwbeheersysteem, of eigenlijk ons slimme energiemanagementsysteem.”
Comforest biedt abonnementen aan waarin zowel de elektronica, de software als de monitoring zit. Deze hardware wordt geproduceerd in Noord-Nederland en is ontworpen door compagnon Eric van der Horst van Sinewave, die ook gehuisvest is in het pand aan de Lauwers. Zo vormen zij met elkaar een heus Living Lab waar jaarlijks honderden bezoekers een kijkje komen nemen.
Energietransitie en 6G
Comforest is werkpakketleider van werkpakket 3.3. Serge geeft aan dat het hier vooral gaat om antwoorden te vinden op de vraag wat de energietransitie nodig heeft van mobiele netwerken. “Dit stuk moeten we met elkaar verder gaan onderzoeken. Werkpakket 3 ontwikkelt een demonstrator voor real-time controle van elektriciteitsnetwerken, waarbij wordt voortgebouwd op de betrouwbaarheid en het grote aantal meet- en controlepunten die 6G kan bieden. Real-time controle is het antwoord op de toegenomen dynamiek in het elektriciteitsnetwerk: pieken in gebruik en in (lokale) opwekking leiden steeds vaker tot capaciteitsproblemen op korte en lange termijn. Heel concreet gaan we ons eigen gebouwbeheersysteem uitbreiden met een slim energiemanagementsysteem, we zetten daar nu al de eerste stappen om meer data te krijgen.”
Ambitie
Serge sluit af: “Wij richten ons met Comforest niet alleen op (Noord-)Nederland, maar willen uitbreiden in heel Europa. Zeker gezien de Green Deal om klimaatverandering aan te pakken en de economie duurzaam te maken. Wij haken daar goed op in, zo zijn wij ook al voorbereid op de nieuwe wetgeving voor het maximumverbruik van 70 kWh/m2 in kantoorpanden. Onze huidige focus ligt nog op de eerste tien panden, vervolgens willen we daarop doorbouwen. Een volgende stap is dan het certificeren van installateurs. Impact maken is waar het ons uiteindelijk om gaat, en dat hebben we pas als we massaal verduurzamen."