Hoe de volgende generatie mobiele netwerken, voertuigen op afstand bestuurbaar maakt
In maart 2025 bereikten TNO, Roboauto en V-Tron een mijlpaal tijdens de TrialsNet Open Call, door trials in het Do IoT Fieldlab op Unmanned Valley succesvol af te ronden. Deze testen laten zien hoe de volgende generatie mobiele netwerken nieuwe toepassingen mogelijk maken voor de auto-industrie.
De trials toonden aan hoe TNO's 'beyond 5G network', on-demand bandbreedtegaranties kan bieden bij de besturing op afstand van systemen of machines (teleoperation). Met behulp van eenvoudig te gebruiken netwerk-API’s, zoals CAMARA QoD, toonde het team hoe verticale toepassingen, dynamisch Quality-of-Service (QoS) kunnen vragen van het mobiele netwerk. Dit is de eerste keer dat ‘on demand’ netwerkkwaliteit is toegepast op een teleoperation use case die zulke hoge eisen stelt aan de bandbreedte van het netwerk.
Bediening op afstand van een vrachtwagen via 5G/6G-netwerken
Tijdens de proef heeft het team met succes een vrachtwagen op afstand bestuurd via de netwerkinfrastructuur die is ondergebracht bij Unmanned Valley. Deze netwerkinfrastructuur is eigendom van en wordt beheerd door het Do IoT Fieldlab van de TU Delft, als onderdeel van het Future Networks Services programma, dat wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds.
Twee testfasen
- November Trials: De eerste tests verifieerden de basisfunctionaliteit van het systeem na integratie tussen TNO, Roboauto en V-Tron.
- Februari en maart Trials: Deze proeven omvatten langere experimenten met verschillende opstellingen. De teleoperatiestation op afstand werd zowel via de edge als via de centrale cloudserver-infrastructuren ingezet, zodat de partners de prestaties en betrouwbaarheid van het netwerk konden testen.
Een sprong voorwaarts voor 6G in automobieltoepassingen
De succesvolle bediening van een vrachtwagen op afstand met ‘on-demand netwerk QoS’, toont het potentieel van 6G-technologie voor kritieke toepassingen zoals teleoperation in de automobielindustrie.
We hebben aangetoond dat eenvoudig te gebruiken netwerk-API’s, serviceproviders in staat stelt naadloos te communiceren met het netwerk, netwerkprestatiemetingen te ontvangen en alleen wijzigingen in de QoS aan te vragen wanneer dat nodig is. De proeven toonden aan dat teleoperation goed werkt gedurende langere perioden, zelfs met aanzienlijk achtergrondverkeer van andere netwerkgebruikers.
Ze tonen ook het potentieel van een nauwe samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen in Nederland om innovatie in 6G-netwerken samen mogelijk te maken.