Handels- en innovatiemissie naar de 2025 World Expo in Osaka, Japan


Neem samen met FNS deel aan de Nederlandse handels- en innovatiemissie naar de 2025 World Expo in Osaka, Japan, van 18 tot 28 mei. Nederland zal hier haar leiderschap in innovatie en digitale transformatie gaan showcasen. Onze Nederlandse deelname is met name gericht op de High Tech en Digitalisatie (HTDX) track, gericht op geavanceerde technologieën zoals AI, 5G/6G, en halfgeleiders. Deze handels- en innovatiemissie biedt een unieke kans om strategische partnerschappen te smeden, de bilaterale betrekkingen met Japan te versterken en een innovatiepact te formaliseren.

We nodigen u uit om met ons samen aan de slag te gaan tijdens deze handelsmissie, die een bezoek aan bedrijven, universiteiten en een HTDX-conferentie omvat. Ga met ons mee om te onderzoeken hoe we samen met onze Japanse counterparts toekomstige 6G-systemen en -toepassingen kunnen ontwikkelen.

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan deze handels- en innovatiemissie neem dan contact op met Paul Wijngaard

World Expo 2025, Osaka, Japan

In 2025 wordt de World Expo gehouden in Osaka, Japan. Dit evenement zal deelnemers uit 160 landen over de hele wereld samenbrengen. Er worden ongeveer 28,2 miljoen bezoekers verwacht voor Japan en de Oost-Aziatische regio.

Nederland zal deelnemen aan dit evenement en er zal een groot Nederlands paviljoen aanwezig zijn. Het doel van de Nederlandse expo-deelname is om ons te positioneren als een van de wereldleiders op het gebied van innovatie en digitale transformatie.

NL Osaka

Achtergrond

De wereldwijde samenleving digitaliseert in hoog tempo en er vinden snelle ontwikkelingen plaats op het gebied van hightech. Bovendien staat de wereld van vandaag voor veel uitdagingen, die om innovatieve oplossingen vragen. De Nederlandse innovatiegeest is gebaseerd op de mogelijkheden van samenwerking. Er zijn veel raakvlakken met partners in Japan. Japan heeft net als wij een open economie en is koploper in hightech. De maatschappelijke uitdagingen zijn vergelijkbaar, zoals tekorten aan arbeidskrachten, vergrijzing, CO2-uitstoot en betrouwbare toeleveringsketens. Recent Japans overheidsbeleid stimuleert internationale samenwerking die veel mogelijkheden biedt. Door samen te werken kunnen we bijdragen aan onze gezamenlijke ambities en technologisch leiderschap hoog houden.

Om digitalisering en groene transitie te realiseren, zijn ondersteunende technologieën nodig. Daarom gaan hightech en digitalisering perfect hand in hand in ons traject. Het hightech domein richt zich vooral op geavanceerde halfgeleiders, fotonica, nano- en kwantumtechnologie. Het digitaliseringsdomein richt zich vooral op kunstmatige intelligentie (AI), 5G/6G, smart cities en onderhoud van infrastructuur. Nederland en Japan vullen elkaar op deze gebieden in veel opzichten aan en beide overheden investeren miljarden in verdere innovatie. Bovendien kan Nederland profiteren van de toenemende Japanse aandacht voor de toepassingskant van halfgeleiders, waaronder investeringen in R&D, open innovatie en internationale samenwerking. De bereidheid tot samenwerking is evident, getuige de deelname van meer dan 50 organisaties uit Nederland aan NL-JP activiteiten in Japan vorig jaar! Verschillende samenwerkingsverbanden zijn al gestart.

Nederlandse programma's voor HTDX tijdens World Expo - 18 mei tot 28 mei 2025

Tijdens de World Expo worden verschillende Nederlandse handels- en innovatiemissies georganiseerd gericht op hightech (HT) en digitalisering (DX), verder aangeduid als de HTDX-track. Het doel van deze missies is om nieuwe contacten te leggen, onze expertise te laten zien, internationale partnerschappen op te bouwen en de bilaterale relaties met Japan te versterken. Het doel is om dit te bereiken door middel van strategische samenwerkingen en de formalisering van een innovatiepact. Concreet betekent dit dat de minister van Buitenlandse Zaken missies naar Japan en een bezoek aan de Expo zal faciliteren.

Er wordt momenteel een HTDX-programma voor handels- en innovatiemissies opgesteld dat bestaat uit meerdere missies in de periode van 18 tot 28 mei 2025. Om tegemoet te komen aan de verschillende interesses en expertises van de betrokken deelnemers zijn de missies opgedeeld in vier groepen:

  1. HT-groep: Chipontwerp
  2. HT-groep: Apparatuur
  3. DX-groep: Beyond 5G/6G
  4. DX-groep: AI/Data

Het programma voor iedereen omvat diverse relevante bezoeken aan bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten, matchmaking met counterparts, een evenement op het Nederlandse paviljoen, een HTDX-conferentie op hoog niveau naast de nationale dag en tijd om de expo van de ruim 150 andere deelnemende landen en diverse internationale organisaties te verkennen. De nationale dag van Nederland, de dag waarop het Osaka Expo Comité heeft besloten Nederland centraal te stellen, valt ook in dezelfde periode, op 21 mei. Net als bij de vorige Expo's is het de bedoeling om op deze dag veel hooggeplaatste bezoekers (overheid, bedrijven en instituten) uit Nederland uit te nodigen voor de Expo.

De timing van ons HTDX-programma overlapt met de week waarin de Japan Association for the 2025 World Exposition zich richt op het thema The Future of Community and Mobility Week, dat belangrijke organisaties op dit gebied van over de hele wereld zal aantrekken. Daarom biedt dit moment een uitstekende gelegenheid om te netwerken met relevante partijen binnen hetzelfde netwerk. Daarnaast biedt het een uitstekende gelegenheid om Nederlandse expertise en innovaties te laten zien op een wereldwijd podium, terwijl het ook blootstelling biedt aan opkomende trends en technologieën.

De HTDX track fungeert als een cruciale katalysator, niet alleen vanwege zijn inherente belang, maar ook vanwege zijn rol in het mogelijk maken van het bereiken van doelstellingen binnen andere tracks.

Open uitnodiging tot deelname

Voor het FNS-programma zien we de World Expo in Osaka Japan en de handels- en innovatiemissie als een uitstekende gelegenheid om een samenwerkingsverband te bespreken op het gebied van toekomstige 6G-communicatiesystemen, -netwerken en -toepassingen. In de discussies voorafgaand aan en tijdens het evenement willen we de mogelijkheden bekijken om de 6G onderzoeks- en ontwikkelingsprioriteiten af te stemmen rond de volgende gebieden:

1. Samenwerkingsinitiatieven voor onderzoek naar 6G opzetten. Mogelijkheden bekijken op gebieden zoals:

  • De evolutie van radiotoegangsnetwerken (RAN), naar aanleiding van 6G-standaardisatierichtlijnen die de weg vrijmaken voor toekomstige vooruitgang in de richting van AI-native radiotoegangsnetwerken.
  • Kansen voor toonaangevende toepassingen op het gebied van entertainment, biowetenschappen, mobiliteit, industrie en logistiek.
  • De evolutie van 6G Core en Cloud, in navolging van 6G-standaardisatierichtlijnen, die de weg vrijmaken voor AI-enabled core en cloud.

2. Uitwisselen en integreren van demonstrators om onderzoek en innovatie te verbreden en versnellen.

3. Afstemmen van wereldwijde standaardisatie-initiatieven zoals 3GPP, die een rol zullen spelen bij de ontwikkeling van 6G-technologieën die een gemeenschappelijke visie voor 6G weerspiegelen. Met name op het gebied van JCAS en Industrial IoT, die van belang zijn voor het realiseren van een Society 5.0 en een concurrerende industriële sector.

4. De waarde van open, veilige, innovatieve en robuuste netwerken onder de aandacht brengen en de samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van dergelijke netwerken versterken, met inbegrip van gevirtualiseerde netwerken die (edge) clouddiensten vereisen naast gevestigde architecturen.

5. Mogelijkheden verkennen om de toeleveringsketens voor 6G-gerelateerde componenten en apparatuur te versterken, door duurzaamheid, diversiteit en autonomie bij de productie van draadloze technologieën te bevorderen.